Asociatia Furnizorilor de Servicii de Certificare

Conform Legii Semnaturii Electronice achizitia certificatului digital presupune identificarea utilizatorului de catre un angajat al unui furnizor autorizat de servicii de certificare. Nu va recomandam achizitionarea unui certificat digital de la furnizori ce nu realizeaza aceasta identificare prin intermediul angajatilor proprii. Nerespectarea acestei proceduri poate duce la invalidarea certificatului digital.

Obtinerea certificatului digital


Ce este semnatura electronic extinsa

Semnatura electronica extinsa este creata pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat in baza Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica. Potrivit Legii nr. 455/2001, inscrisul in forma electronica caruia i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsa este asimilat, in ceea ce prive?te conditiile si efectele sale, inscrisului sub semnatura privata.

Cum obtii kitul de semnatura electronica extinsa

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica se obtine de la unul dintre furnizori de certificare acreditati in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica. Lista acestor furnizori se gaseste pe website-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, www.mcsi.ro, sectiunea Registrul furnizorilor de servicii de certificare, sau pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), www.anaf.ro,, sectiunea Declaratii electronice, categoria Informatii depunere declaratii. In ordine alfabetica, acestia sunt:


Registrul furnizorilor de servicii de certificare poate fi consultat pe site-ul MCSI.

Reteta Electronica


Ce este reteta electronica

Potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 674 din 29 iunie 2012, reteta electronica este un formular electronic utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru prescrierea, respectiv eliberarea medicamentelor. Pentru prescrierea/eliberarea medicatiei, atat medicul cat si farmacistul trebuie sa utilizeze un calculator conectat la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica (SIPE) al CNAS pe baza unui certificat digital calificat si a unei aplicatii informatice dedicate inregistrate in sistemul CNAS. Daca aplicatia informatica poate accesa SIPE, iar datele din reteta pot fi validate si inregistrate in sistemul CNAS inainte de a fi tiparite, reteta care rezulta este o reteta electronica online. In caz contrar, reteta rezultata este o reteta electronica offline.

Cum functioneaza reteta electronica

Sistemul de reteta electronica utilizeaza certificatul digital pentru logarea securizata la sistemul SIPE.

Va reamintim ca procedura legala, conforma cu Legea Semnaturii Electronice presupune identificarea utilizatorului de catre un angajat al unui furnizor autorizat de servicii de certificare. Nu va recomandam achizitionarea unui certificat digital de la furnizori ce nu realizeaza aceasta identificare prin intermediul angajatilor proprii. Nerespectarea acestei proceduri poate duce la invalidarea certificatului digital.

Detalii...

Certificatul digital pentru MySMIS


Din martie 2016, certificatul digital calificat emis de certSIGN poate fi utilizat pentru autentificarea în aplicația MySMIS și pentru semnarea electronică a documentației necesare obținerii fondurilor europene.

Aplicația MySMIS, dezvoltată de Ministerul Fondurilor Europene și STS, poate fi utilizată de toate companiile care doresc să depună proiecte de finanțare prin fonduri europene.

Pentru a fi acceptate de sistem, documentele vor fi semnate electronic – lucru care le asigura autenticitatea, integritatea si non-repudierea –, utilizand certificatul digital calificat al beneficiarului fondurilor europene sau al unei persoane imputernicite de acesta.

Costurile de achizitie a kitului de semnatura electronica sunt eligibile in cadrul cheltuielilor proiectului finantat prin fonduri europene.

O data achizitionat, kitul de semnatura electronica va putea fi folosit pentru a da valoare legala oricarui tip de document electronic in relatia cu partenerii de afaceri si cu cele mai importante institutii din Romania.