Sari la conținut
Prima pagină » Noutăţi » AFSC: Parteneriat strategic pentru accelerarea transformării digitale în România

AFSC: Parteneriat strategic pentru accelerarea transformării digitale în România

Asociația Furnizorilor de Servicii de Certificare (AFSC) anunță semnarea unui protocol de colaborare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Acest parteneriat marchează un pas esențial în direcția accelerării transformării digitale a României și vizează consolidarea cooperării între sectorul public și cel privat. Scopul este de a atinge obiectivele ambițioase asumate de România până în 2030 prin inițiativa europeană „Calea către deceniul digital”.

AFSC se implică activ în promovarea și susținerea furnizorilor de soluții digitale, securizate și conforme cu cerințele pieței și ale legislației europene în vigoare, având în vedere importanța creșterii nivelului de încredere în serviciile digitale, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

Membrii AFSC sunt companii românești, cu experiență și expertiză în furnizarea serviciilor de încredere utilizate în zona eAdministrării și eGuvernării. Acestea activează în zona dezvoltării software, serviciilor de securitate cibernetică și sunt membre în organizații internaționale relevante în acest domeniu: ETSI (European Telecommunications Standards Institute), CSC (Cloud Signature Consortium) și ESD (European Signature Dialog).

„Suntem onorați să facem parte din acest demers de transformare digitală. Rolul nostru este să contribuim cu expertiza acumulată în domeniul certificării digitale, pentru a construi împreună cu autoritățile un ecosistem digital sigur, eficient și interoperabil. Cooperarea instituțională este cheia unei transformări digitale sustenabile și coerente”, a declarat Nicolae Ghibu, Președinte al Asociației Furnizorilor de Servicii de Certificare.

Parteneriatul se concentrează pe mai multe direcții strategice, precum:

  • dezvoltarea competențelor digitale și a educației digitale;
  • construirea unei infrastructuri digitale sigure și durabile;
  • digitalizarea întreprinderilor;
  • eficientizarea și transformarea digitală a serviciilor publice.

În cadrul Consiliului Național pentru Transformare Digitală (CNTD), structură participativă stat-privat-mediu academic responsabilă cu transformarea digitală a României, grupurile de lucru vor fi extinse pentru a integra expertiza oferită de AFSC și ceilalți parteneri, în special în domenii emergente precum Inteligența Artificială, Big Data, identitatea electronică și interoperabilitatea.

Această colaborare reflectă un angajament ferm al AFSC față de modernizarea administrației și a serviciilor digitale din România, într-un context european din ce în ce mai dinamic și competitiv.

Obiectivele principale ale programului european „Calea către deceniul digital” până în 2030:

  1. Mediu digital incluziv și axat pe factorul uman
  2. Infrastructuri digitale mai sigure, mai accesibile și mai durabile
  3. Creșterea gradului de utilizare a competențelor digitale în întreprinderi
  4. Servicii publice online pentru toată lumea
  5. Reziliență colectivă consolidată